Motivation, sygefravær og...læringsplatform

Læringsplatform. Tyg på ordet. Er der en forbindelse til sygefravær på arbejdspladsen? Ikke umiddelbart, vel? Men du tager fejl – måske!

Ok, nu bliver det forvirrende, så vi spoler tilbage til tirsdag i Kulturhuset Brønden, hvor Kredssamarbejdet Hovedstaden Vest havde indkaldt til arbejdsmiljøtemadag for AMR´er, TR´er og skoleledere. Professor i offentlig styring ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, Lotte Bøgh Andersen talte med baggrund i sit netop afsluttede forskningsprojekt ”Styring og motivation i den offentlige sektor.”
En af de væsentlige pointer fra hendes forskning er, at styringstiltag er afgørende for medarbejdernes motivation, og medarbejdernes motivation er et vigtigt element i forhold til at opnå et lavt sygefravær. Bøgh Andersens forskning i skoleverdenen bruger elevplaner og den nye arbejdstidsaftale som eksempler på styring, der har konsekvenser. Professoren konkluderer, at præsentationen, fortolkningen og inddragelsen af medarbejderne i forhold til disse ovenfra kommende styringstiltag, er afgørende for, hvordan de bliver modtaget. Kort fortalt: Bliver styringen set som understøttende eller kontrollerende? I førstnævnte tilfælde tilføres motivation, i sidstnævnte undermineres den. I førstnævnte tilfælde mindskes sygefraværet, i sidstnævnte øges det.

Undervejs tænkte RLF´s repræsentanter på de kommende læringsplatforme, som det næste styringstiltag der kan blive slagmark for denne problemstilling. Lotte Bøgh Andersen var enig i dette. Vi ved, at læringsplatformene kommer. Vi ved, at de er kilde til meget frustration i andre kommuner, der er længere, end vi er. Læringsplatformene har forhåbentlig potentiale til at blive reelt understøttende for vores kerneopgave, men de har også potentiale til at blive opfattet som en tidsrøver i en presset hverdag. En tidsrøver der blot afkræver dokumentation for dokumentationens skyld.

Primo februar præsenterer leverandører af læringsplatforme deres produkter for forvaltning, skoleledere, konsulenter, it-vejledere og måske enkelte ”menige” lærere. Valget af leverandør træffes ikke længe efter. Vi håber, at brugerne herefter virkelig får lov at komme på banen for at sætte deres præg og få ejerskab inden implementeringen. Elevplanerne og den nye arbejdstidsaftale blev aldrig rigtigt folkeeje – lad os gøre det bedre denne gang.